Hvis du er sådan en Bogliv-læser, der har været med længe, så husker du måske, at Anja Hitz’ børnebogserie Mig og min stjernefamilie om pigen Rose og hendes sammenbragte familie imponerede, rørte og morede os så meget, at vi brugte ordet fremragende. Hvis ikke, kan du lige repetere.
Nu er der en ny bog ude i serien, som i mellemtiden er blevet omdøbt til Mig og min familie (lidt synd, synes jeg, for stjernefamilie havde en rigtig fin positiv lyd, men jeg kan godt se pointen i simpelthen at kalde den nye virkelighed for et skilsmissebarn for slet og ret familie. For det er det jo).
I Mig og min familie – aldrig helt alene bor Rose halvdelen af tiden hos sin far og hans kæreste Bitten, der er mor til det lille donorbarn Iggi. Den anden halvdel bor hun hos sin mor og enkemanden Frank, der har fem børn. Deraf undertitlen, for Rose er aldrig helt alene med al den familie, og det er hun glad for:
Jeg elsker, når vi alle sammen er hjemme. Når der hele tiden sker noget et eller andet sted i huset eller haven. Når man bare kan høre, at der overalt er nogen, der rumsterer med noget, snakker, griner, småskændes, driller hinanden, brokker sig, bliver gode venner igen, rumsterer med noget nyt og griner lidt igen.
Roses situation har dog også sine ulemper. Når hendes mor, Frank og de fem tager ud at skøjte i en af de uger, hvor hun er hos sin far. Når yngste bonusbror kommer til at kalde Roses mor for ‘mor’, fordi han ikke kan huske sin rigtige mor, og de andre søskende så bliver sure. Eller når hun bare synes, at “Der er pap overalt i mit liv.”
Så Rose har sine udfordringer, men hun har også et helt almindeligt tween-liv, som hun blandt andet bruger i det band, hun har med tre veninder. En dag foreslår pigernes musiklærer, at de optager et nyt medlem, flygtningedrengen Massi. Det udløser nogen diskussion, men også nye oplevelser og nye forståelser. Og måske en udvidelse af stjernefamilien. Det kan lyde påklistret og lidt helligt, men det er det ikke, bare naturligt.
Og det er lige præcis det, Anja Hitz – og Rose – mestrer så godt: balancen mellem budskab og naturlighed; fordele og ulemper; sjov og sorg. For livet i en delefamilie er det hele: svært, sjovt, sørgeligt, kedeligt, spændende. I al stilfærdighed er seriens meget vigtige budskab, at ja, det er traumatisk, når kernefamilien bliver sprængt. Der er sorg over at miste, og der bliver ved med at være sorg over at gå glip af. Men det kan faktisk lade sig gøre at skabe en ny virkelighed med masser af liv og glæde, når nu den gamle ikke holder mere. Og den pointe har vi alle sammen brug for, inklusive dem der bor i kernefamilier, hvor virkeligheden jo også ændrer sig hele tiden.
At bogen er fortælleteknisk i orden, underholdende og let i tonen gør den bare så meget desto mere børneegnet. Vi er stadig fans!