❤️❤️❤️❤️❤️ Hjerterne, der aldrig kom på tryk

Som forfatter kan man indimellem kigge langt efter en anmeldelse i et dagblad. Også selvom den faktisk findes!

To gange har Politikens anmelder af BU-bøger, Steffen Larsen, tildelt mig fem hjerter for en bog, jeg har skrevet. Fem hjerter! ❤️❤️❤️❤️❤️ Det er sket for ungdomsbøgerne Sol solo superglue (2017) og Flora – sæson 14 (2021).

Det er jeg glad for! Virkelig! Jeg troede faktisk, at Steffen Larsen fuldstændig overså mine bøger, for udover en rigtig pæn anmelde af Mig og min papfamilie i 2011 og en meget kortfattet men klart positiv omtale af Den dag vi døde i 2019, har Politiken ikke bragt en eneste anmeldelse af mine bøger.

Hvordan hænger det nu sammen? Jo, i begge tilfælde har Steffen Larsen indleveret sine femhjertede anmeldelser til redaktionen, mens en redaktør begge gange har valgt ikke at bringe dem. Derfor har de aldrig været i avisen, og derfor har bøgerne formelt set ikke fået fem hjerter i avisen.

Mjaa, jeg ved godt, at jeg ikke skal tage det personligt. Man ved godt i branchen, at det sker. Man ved godt, at dagbladene bruger MEGET mindre spalteplads på børnebøger, end de gjorde førhen. Man ved godt, at bøger af kendte mennesker, bøger med indhold, der kan skarptvinkles, bøger med særligt appellerende billedside eller ditto forfatterportrætter får uforholdsmæssig stor opmærksomhed. Og man ved også, at der bliver fokuseret på de samme forfatteransigter igen og igen og igen.

Så et tiår er gået uden en eneste reel anmeldelse i Politiken for mit vedkommende. Ikke fordi jeg ikke har været aktiv skrivende og har fået mine bøger udgivet løbende på etablerede, velrenommerede forlag. Ikke fordi der ikke har været en anmelder i huset, der mente at mine bøger var værdige til fem hjerter. Ikke fordi de selvstændige bogbloggere på digitale platforme ikke kunne se kvaliteten (thank God for bogbloggerne, vi var ilde stedt uden dem og sindssygt dygtige er de også). Men fordi …? Fordi grundlaget for børnene og de unges læsning bliver nedprioriteret. Det kan jo synes direkte paradoksalt og ekstremt kortsynet, at en avis, som lever af det skrevne ord, har så lidt fokus på at skabe læsere – deres egen fremtid!

Her kan du finde Steffen Larsens ord, som ikke blev trykt. Men han har givet mig lov til at gengive dem alligevel. Tak for det!

 

Anmelder Steffen Larsen gav fem stjerner til først Sol Solo Superglue (2017) og senere Flora – sæson 14 (2021) – hans anmeldelser blev bare ikke trykt.

 Comments are closed.